Sommerferie 2015.Frankrig.

Ferievognen i Frankrig, sommeren 2015.

Mandag.D.10.8


Kender i fornemmelsen! klokken er 5,45 morgen, temperaturen er 14 grader, og vi skal i dette minut sætte os ind i bilen, rullevognen er hægtet på, og alt er pakket, vi skal på sommerferie.

Denne stund er ganske enkelt vidunderlig, vi har nu omtrent 4 uger med forhåbentlig en masse gode oplevelser, og ihvertfald en masse nye indtryk som vi sikkert altid vil mindes med stor glæde foran os, det er lykken man i vores øjne opnår når man drager ud i verden med sit rullende hjem.

Så er det afsted, nu venter en masse oplevelser, og hygge forude.

Der er andre end os der er på vej et eller andet sted hen.

Så er det tid til en lille pause, eller rast kan man vel også kalde det. Vi skal ha' lidt kaffe og lidt at spise, vi har jo været tidligt oppe, så der skal brændstof til.

Vi benytter lige lejligheden til at lufte vores søde rejsefæller, de trænger til luft, det er lang tid siden de har været afsted synes vi.

Se nu her, det er da et smukt køretøj, tænk at rulle på ferie i sådan en oldie, det må være skønt.

Den flotte Mini' på den anden side er nu også ret flot, det er godt at der er entusiaster, der holder disse gamle biler kørende.

Så er vi kommet gennem Elb-tunnelen, og møder de egentlig ret flotte kraner på den anden side, så er vi rigtigt afsted, nu er det bare ned af A1, så må vi se hvornår vi vil overnatte.

Trafikken glider fint, der er ikke problemer eller voldsom trafik, så det er en ren fornøjelse at glide ned over motorvejen.

Nåå, men dem her er nu ikke ret flotte, men vist nok nødvendige, mener nogle ihvertfald, godt vi ikke har dem i Danmark.

Det er gået dejligt ned over Bremen Osnabrück, med 27 grader, og sol, så vi nyder det, men den idyl bliver pludselig ødelagt.

Da vi når ned omkring Leverkusen bliver det regnvejr, og stau, det vælter ned, og vi er omgivet af en million biler, hver gang vi skifter ind på en anden motorvej, som Wilma siger vi skal, så er der stau, og regnen vælter uhæmmet ned over os alle. Vi kommer forbi Køln, og har sat Wilma til at finde en alternativ rute, og pludselig er vi nede i Holland, og det holder med at regne.

Vi sætter Wilma til at finde en campingplads, og ender på et hestestutteri med plads til 5-7 vogne, her får vi en fin plads for natten, og nu er klokken da også 18,30 og vi trænger til lidt afslapning, så Marianne tjekker ind, og får en lille rundvisning, og betaler 14 eur for overnatningen, så er det overstået.

Byen hedder sådan her ifølge det skilt Marianne har taget billede af.

Her ligger vi da fint, her er fred og ro, og ganske hyggeligt.

Så er det simpelthen godnat! vi har kørt siden kl.meget tidligt i morges, så vi trænger til at få smidt os på køjen, og få ladet batterierne op igen, så godnat, og sov godt.

Tirsdag.D.11.8

Står op til en ny dejlig dag med 18 grader, og lidt overskyet, men dejligt vejr. Vi tager det roligt med morgenmaden, og nyder igen at være afsted med rullevognen.

Vi kan dog ikke blive hængende her, der er nye oplevelser der venter et eller andet sted i Frankrig, så da kl. er nået til 09,00 ruller vi videre ud i verden.

Det sidste gøres klar, og tjekkes.

Så ruller vi, nu skal der nye oplevelser i bagagen, kom så ind i bilen! Ove.

Farvel til de søde heste, og den flinke campingmutter. her kan vi godt anbefale en overnatning, hvis i skulle komme forbi.

Så er vi på hjul, og kører gennem lidt Holland, nu går det mod Frankrig, dejligt med sådan en gang sommerferie, nu må den nydes i fulde drag.

Her kører vi igennem de smukke landskaber, vi har fravalgt motorveje, og kører på almindelige landeveje, på den måde føler vi at vi ser mere af de steder vi kører gennem.

Dejligt med så flotte udsyn gennem bilruden.

Vi kører gennem Liege, en ganske hyggelig by, ihvertfald den smule vi oplevede af den. og så går det videre ind i belgien, og ned gennem Ardennerne, gennem en ganske smuk natur, den tur kan anbefales.

Det går fint gennem Liege, ikke de bedste veje, men sådan er det, vi skal endelig ikke klage, tænk hvis vi ikke havde muligheden for at køre her.

Ferievognen følger da også bare med uden at protestere, sådan skal det være, vi gider ikke alt den brok, og slet ikke over bagateller.

Det er en fin by, og nogle flotte biler de kører rundt i her i byen.

Turen gennem belgien er temmelig flot, vi kører over bjergkæden Ardennerne der får en til at tænke på 2 verdenskrig, her skulle ha' stået nogle voldsomme kampe sted dengang.

Vi kører ind i Frankrig ved en by der hedder Boullion kl, 13,20 vejret er skønt 27 grader, og sol, ikke noget at klage over.

Vi har fravalgt betalingsveje på turen ned/over til Limoges, det fører os gennem enorme landbrugsområder, med nogle kæmpe hvedemarker, der er høstet, det er et flot syn, næsten som en prærie i Amerika.

Så kører vi ind i Frankrig, billedet er taget i farten, så desværre lidt sløret, det koster ikke noget.

Nu kommer vi ind i et kæmpe landbrugsområde, der er meget større end hele Danmark.

Vi skal jo over til Limoges, så det er en tur skråt over Frankrig, så vi må vist regne med at det tager lidt tid, men det gør nu ikke noget, vi er jo på ferie, og ikke på flugt.

Vi skal jo også ha' pause, der skal fyldes brændstof på, og strækkes ben, her er lidt udsigt fra en af de gratis motorveje.

Nå! tror at Marianne venter på mig, må hellere komme bag rattet, vi har langt endnu.

Lige et par billeder skudt af Marianne under kørslen, her er altså mange marker med hvede i Frankrig, har ellers altid syntes at vores i Danmark er store.

Klokken 17,00 kommer vi til Troyes, en by ude på "Heden" her er en municipalplads, (kommunal) den vælger vi at tage en overnatning på. Pladsen er ret dyr af en sådan at være, mend er er så også svimmingpool, og fine faciliteter på pladsen, der koster 27,70 eur for en overnatning for os to, alt inclusive.

Så er vi kommet på plads på camping Troyes, her er fyldt godt op, så vi må tage til takke med et hjørne.

Det er fint, vi skal kun være her en nat.

Pladsen er ganske fin, her pøl, og internet/spilleområde, service faciliteterne er ganske gode, og ikke mindst er vejret dejligt, så vi nyder opholdet, og den lille pause vi får her.

Vi går en lille tur udenfor pladsen, her er ikke sådan ret flot, lidt som et industri kvarter, eller almindelig kedelig by, men der er da en flot indkørsel, med en flot hest.

Marianne er ikke bange af sig, tænk hvis hesten pludselig sætter sig ned, det må da gøre avs.

Marianne insisterer på at tage et billede af mig udenfor pladsen i det gode vejr. Det var jeg ikke glad for, men ok, hun får så lov til et billede, ,man skal ikke overdrive spasen.

Som straf får hun lov til selv at vaske op, skal skynde mig at sige at hun elsker at stå udenfor og hygge med opvasken, når vi er på ferie. Blot for ikke at få nogle af hendes søde medsøstre på nakken. Nu slutter vi for idag, vi skal jo jo videre i morgen.

Onsdag.D.12.8

Efter en god nattesøvn, og dejlig morgenmad i det skønne vejr må vi videre, vi kører fra pladsen kl. 8,30, der er 21 grader, så igen ser det ud til at blive en ny dejlig dag i vores dejlige rejseliv.

Vi har godt 450 km til Limoges, så vi fortsætter så mænd hvor vi slap igår, gennem en kæmpe hvedemark, der er høstet, egentlig et ret flot område på sin helt egen måde.

Så siger vi farvel til Troyes, vi har ikke brugt tid i byen, så vi ved ikke hvad vi er gået glip af.

Vi siger så til gengæld goddag til de store hvedemarker, der breder sig uhæmmet i hundredevis af kilometer gennem landet.

​Frankrig må virkelig producere enorme mængder hvede, se nu blot på markerne her, sådan har det set ud i flere hundrede kilometer, og det fortsætter flere hundrede kilometer forude. Danmark er et bette landbrugsland i forhold til det vi ser her, ihvertfald med hvede produktion.

Vi nyder turen gennem en dejlig del af Frankrig, det går ikke stærkt, men vi får set mange fine steder, for eksempel kommer vi gennem den smukke by Auxerre, det vil sige vi får lige et lille blik af byen, der ser ret flot ud.

Her ser vi et ret smukt syn, og heldigvis når Marianne at fange det i farten.

Det er ganske rart at vi kommer gennem en del fine byer, som vi ikke ville ha' set ved kun at køre på motorveje, og så sparer vi også afgifter, som vi så bruger på lidt mere brændstof.

Så er det tid til en lille rast, her holder vi fint mellem markerne, rasten ligger faktisk på en ret lille landevej, så der er ikke meget støj. Mens Marianne laver lidt spiseligt tager jeg lige et par billeder af Ferievogn-toget, vi er forøvrigt i Bourgogne området, og klokken er 13,30.

Her holder vi da fint! et ok sted at holde rast i det fine vejr.

Vi har under turen gennem hvedemarkerne haft svært ved at finde tankstationer, dem er der ikke mange af, og et par stykker ligger så vi ikke kan komme ind med vogntoget, en anden var nedlagt, men vi finder da heldigvis en der er brugbar, og får tanket op, og nu er der også ret varmt, så jeg sveder under optankningen, 34 grader, puuha, men ikke klage, det er jo en af grundene til at vi er her.


​Ved Vierzon kører vi ind på en gratis motorvej der går helt til Limoges, så nu går det lidt hurtigere, og vi ankommer til camping Les greves, i Aixe Sur Vienne, ved limoges, kl. 16,15, efter en ufrivillig tur gennem Limoges centrum.

Her har vi indkørslen til en meget dejlig plads, med nogle meget venlige unge mennesker i receptionen.

Pladsen er en municipalplads, og er meget flot og velholdt, med flotte faciliteter, vi finder selv en plads, og får hurtigt etableret os.

Pladsen er meget fin, og der ligger en masse ældre franskmænd rundt om os, det er drønhyggeligt.

Fciliteterne er rigtig flotte, og her er pinlig rent, og flotte udenomsarealer, så besøg endelig den plads hvis i kommer hertil.

Lige uden for pladsen løber en smuk flod, og til højre er der et kig hen til den lille by, med en flot bro over floden.

Til den anden side er der et græsareal, som nogle campister ligger på, det kunne vi også ha' valgt, men det er vist til dem der kører videre dagen efter, det gør vi ikke.

Nu er det stilletid, vi skal slappe af og læse i en god bog, og selvfølgelig ha' nogle timer på øjet, så tak for idag, den har været ret dejlig, vi ses forhåbentlig i morgen.


Torsdag.D.13.8

I nat måtte vi op og lukke vinduer, og sætte køleboxen i bilen, det begyndte pludselig at regne, og det uden at advare os. Nå sådan kan det gå når man er lidt sløset, vi forventede jo godt vejr.


​Idag vil vi ud og se den by der blev smadret af tyskerne i slutningen af 2 verdenskrig, byen hedder Oradour Sur Glane, og ligge ikke langt fra campingpladsen. Det er faktisk derfor vi er kørt helt herover, ellers kunne man såmænd ha' kørt lige ned sydover.


Det skal nu vise sig at der hurtigt kan komme noget i vejen, og det gør der, da jeg starter bilen er der en gul lampe der blinker, det er motorlampen, ifølge instruktionsbogen er det udstødnings-systemet, og vi skal lige kontakte en forhandler, også af hensyn til garantien på bilen.


​Vi kører straks ind til Kia i Limoges, parkerer sådan ved siden af en port ind til værkstedet, jeg går ind, bliver modtaget af en ca, 40 årig mand i hvid skjorte, prøver at forklare at min motorlampe blinker, på engelsk, manden råber højt at jeg skal flytte bilen, og ser helt vild ud i blikket.


Selvfølgelig gør jeg som han siger, og presser bilen ind på en plads, hvor den akkurat lige kan være, går ind til den "flinke" franskmand igen, nu er der to, en ung fyr der skal oversætte åbenbart, jeg forklarer på engelsk mit problem, som den unge mand giver videre til hvidskjorte, han siger en hulens masse på fransk, som den unge mand siger videre.


Den unge mand siger at det fordi min bil aldrig bliver kørt varm, så partikelfilteret ikke er regenereret,laugh​ så er det jeg spørger ham om han ikke har set at jeg er fra Danmark, og netop har hamret afsted fra Danmark med en campingvogn bagefter, og så spørger jeg om han ikke mener bilen er blevet varmet ordentligt igennem?? Han ser lidt fåret ud i hovedet, men kan godt se min pointe, som han forklarer hvidskjorte, der hælder en hel masse ud til ham, som jeg ikke forstår.


​Tilsidst spørger jeg direkte om ikke de vil hjælpe, og lige sætte et diagnose.stik til bilen, svaret er et direkte NEJ, fra hvidskjorte, jeg beder om et visitkort, og forklarer den unge mand at der vil komme en klage via Danmark når vi er kommet hjem, det gør hvidskjorte lidt farvet i hovedet, men der er jeg gået ud til Marianne og bilen.


​Dette var et møde med en af de ret kendte arrogante franskmænd, dem har vi mødt før, dog ikke en der er så slem som ham her, nå vi kører til en anden by, men der er ferielukket, så vi stopper motoren, og kigger lidt kort, og da jeg starter igen blinker lampen ikke mere, de 80 km med stærk fart har nok hjulpet, tror selv at bilen blev stoppe dagen før under en regenerering af katalysatoren. Så kan vi køre ud til den ødelagte by, det var dejligt.

Dette mindesmærke står i udkanten af den nye by, der er bygget overfor den ødelagte.

Her et kig over til den ødelagte by, fra den nye by, der er ikke langt mellem de to byer.

Et kig op mod den nye by, der ligger på en bakke overfor den ødelagte by.

Her er et flot mindesmærke, der står og passer på byen.

Her ligger et mindes-center, og samtidig indgang til den ødelagte by, man kan købe lidt ting og sager, samt se effekter der er samlet ind i centret.

Her er ret mange besøgende, og de fleste er ret stille, men desværre oplever vi også højt grinende voksne, og larmende børn, der løber rundt i husene, det er beskæmmende og vidner om manglende indsigt, og empati for det der er sket, måske man skulle være taget i tivoli istedet.

Det er uhyggeligt at gå ind i byen, med tanke om hvad der er sket.

Man har ikke flyttet på en eneste ting siden den frygtelige dag.

Kirken, hvor man lukkede kvinder og børn inde, og derefter hældte benzin over og tændte ild, dem der forsøgte at slippe ud blev skudt.

Inde fra kirkerummet, der er ikke andet end murene tilbage, alt er brændt ned.

Dette religiøse værk er også bevaret, det er lavet af jern, så det har modstået flammerne, lidt et symbol måske?

Denne mindesøjle stå oppe på kirkegården, hvor folk fra byen ligger begravet, kirkegården er stadig i brug for folk i den nye by.

Billedet til venstre, er altertavlen i kirken, der også har modstået flammerne, læg mærke til jernet på gulvet, det er en barnevogn tror jeg, eller noget af en. Billedet til højre, er den mindeplade der står ved den høje mindesøjle på kirkegården.

Kirkegården hvor ofrene ligger på deres sidste hvilested, der er smukt vedligeholdt, og blomster flere steder.

Med disse to sidste billeder siger vi farvel til dette frygtelige krigsminde, vi kommer ikke tilbage, men vil aldrig glemme det vi har set. Vi forlader stedet med et fromt ønske om at det ikke vil ske igen, og at vores efterkommere er klogere end vores forfædre.

Vi kører tilbage til campingpladsen i en ordentlig skylle, den kom da vi skulle ud fra mindecentret, så vi købte en stor paraply, så vi kunne komme omtrent tørt op til bilen.

Ellers slapper vi af resten af dagen, og køber lidt internet, så vi kan se om verden er gået helt af lave, og lige sende en hilsen til ungerne, og så bliver det til en lille spadsertur lidt ud i området.

Her får i lige et kig ind på den hyggelige plads, i kan vist godt se at der er ret pænt, og også at det har regnet, her er ganske vådt, men dejlig lunt.

Marianne synes at jeg skal foreviges, med lidt skilte i baggrunden.

Broen vi kører over, når vi ankommer til pladsen, den er ret flot.

Et kig ud på floden under den flotte bro, her er et lille vandfald, ret hyggeligt.

Et lille kig ud over floden fra broen.

 En ganske flot gammel bygning, der vist har en del år på bagen, her er ret flot i denne lille by.

​I slipper ikke for et billede af os to personaler i Ferievognen, vi skal ha' et lille minde fra stedet, håber det er i orden.

Vi ankom af den lille vej, Wilma er ekspert i at finde de mærkeligste veje til os.

Lige et kig over hvor vi kommer fra, derovre bagved, ligger campingpladsen.

Vi går hen af en lille vej, der fører til den anden side af floden, her er sørme et flot skilt. Det fortæller vist at der ligger en flot gammel villa deroppe i højden.

Lige et kig over til campingpladsen fra den anden side af floden, her er nu ret flot.

Se nu bare, min dejlige kone har plukket en smuk buket blomster til mig, hvor har jeg det da godt.

Her har vi vist en gammel porcelænsfabrik.

Her kan i se hvad fabrikken/porcelænet hedder, tror det er ret kendt i Frankrig.

Se lige, man har brugt smadrede tallerkner til pynt i bedet, og som træ, smukt.

Så ligger der selvfølgelig en lille butik overfor, der sælger porcelæn fra fabrikken.

Nu er vi oppe bag ved campingpladsen, mon ikke det er os der ligger dernede.

Jo for Søren, nu er vi på vej ned langs pladsen, og det er os dernede.

Så er vi nede så vi kan se ind på pladsen, den er fin, og velholdt, så vi kan kun anbefale et besøg. og så betaler vi kun 15 eur for en overnatning, med strøm og bad og alt.

Nu er det tid til at vi skal slappe af, så vi slutter med et billede af Marianne, der prøver at gemme sig bag smukke blomster, men det lykkes ikke, for hun er smukkere for mig end blomster.

​Nu er det tid til at sige tak for en dejlig dag, dog med et par mindre udfordringer, i form af en blinkende motorlampe, og en temmelig arrogant Franskmand, men der skal mere til at slå os ud.


Besøget på, Oradour Sur Glane gjorde meget stort indtryk på os, og vi kommer aldrig tilbage dertil, men er dog glade for at vi fik set det mindesmærke, der står som et symbol over stor dumhed, måske ondskab? Og en ideologi der aldrig må komme tilbage.

Copyright. Ferievognen2. Ove Lund.                                        Det er ikke tilladt at kopiere billeder og tekst.